Transition: Heroïsche tocht houdt TGV op de rit

Improviseren, initiatieven bedenken en zelf op pad gaan. Als het verenigingsleven plotseling stilstaat, dan komt het op creativiteit aan. En daar was afgelopen periode geen gebrek aan bij Triathlon Groep Voorne. De reguliere trainingen en wedstrijden maakten onder meer plaats voor een heroïsche fietstocht rond het Markermeer.

Initiatiefnemers Peter Groenendijk en Michel Osseweijer legden in 2019 samen met andere TGV-leden de 150 kilometer van de Joop Zoetemelk Classic af. Dit jaar stond diezelfde rit in de agenda, maar helaas, zoals bijna alle evenementen werd ook deze tocht afgelast. Tijd voor eigen initiatief, besloten Peter en Michel, en dan maar gelijk een stuk extremer. De mannen legden de dubbele afstand af en deden dat niet alleen.

“Vanaf zwemtraining leek het rondje Markermeer wel het gesprek van de dag. Er kwamen steeds meer aanmeldingen binnen, en dan gaat het snel!” 

Michel Osseweijer

“We wilden alsnog een doel stellen nu triathlons dit seizoen niet door konden gaan”, vertelt Michel. “De langste dag van het jaar, 21 juni, zou een mooie datum voor ons plan zijn. Op dat moment was echter nog niet duidelijk of het ‘Baardmannetje’ (een kleinschalige triathlon georganiseerd door TGV, red.) die dag wel of niet door zou gaan.” En dus werd uitgeweken naar zaterdag 4 juli. “We lieten de andere leden de avond voor de zwemtraining weten wat het plan was. Vanaf die ochtendtraining leek het wel het gesprek van de dag. Er kwamen steeds meer aanmeldingen binnen, en dan gaat het snel!”

BORDEN PASTA

Het plan ging over in een serieuze voorbereiding, want een epische rit heb je niet in een dag klaar. Taken werden verdeeld en onderweg werden pitstops ingepland. Michel maakte de route en regelde eten en drinken voor onderweg. Peter was verantwoordelijk voor de algemene planning: deelnemers, inschrijvingen en volgauto’s. Verschillende leden wilden meerijden met de auto en er was zelfs een camper beschikbaar. Met borden pasta, soep, broodjes en sportvoeding was er elke tussenstop voldoende mogelijkheid om bij te tanken.

“Met zo’n vijftig leden zijn we een klein cluppie”, vertelt Michel. “Dat betekent dat wanneer je iets wilt, je het zelf moet regelen. Het is mooi om te zien dat we voor deze fietstocht de groep hebben weten te enthousiasmeren en mobiliseren. Echt leuk om met zoveel de rit te maken.” Maar liefst 14 clubgenoten reden de volledige afstand en 4 atleten wisselden elkaar af. Een mooie groep voor een ‘rondje’  Markermeer.

TEAMWORK

Op het moment dat je een datum prikt, weet je niet wat het weer die dag doet. Marcel Koornneef, oud TGV-atleet, reed ook mee: “We vertrokken in losse groepen met ieder een eigen tempo. De samenwerking bleek de basis van het succes van de tocht. De kracht van het individu en elkaar constant helpen. Want zwaar was het. Vanaf Oostvoorne ging het de eerste uren wel, maar vanaf acht uur is het niet meer gestopt met regenen. Op de terugweg hebben we nog uren tegen de wind in moeten fietsen. Teamwork was belangrijk voor het finishen dan deze dag.”

“Tijdens de rit heb ik drie verschillende outfits gedragen, vanwege het slechte weer. De warme douche en een vol bord eten ’s avonds waren dan ook echt welkom.”

Eugenia Pocoroba

Eugenia Pocoroba was de enige vrouw die de hele afstand reed en roept nu al dat 400 kilometer het volgende doel wordt. “Het teamwork was geweldig en heeft de dag speciaal gemaakt. Iedereen deed zijn best en niemand klaagde als er ergens een stukje gelopen moest worden vanwege een wegafsluiting. Ik werk zelf in een raffinaderij dus enige vrouw zijn, was voor mij niets nieuws! Ik kan me meten met het niveau van de mannen en kon dus goed meekomen. Dat geeft toch wel een goed gevoel.”

Wat het moeilijkste deel van de dag was? “Vroeg opstaan”, lacht Eugenia. “Dat is echt niet mijn ding. Met havermout, koffie én extra koekjes kon ik er wel tegenaan. Tijdens de rit heb ik uiteindelijk drie verschillende outfits gedragen, vanwege het slechte weer. De warme douche en een vol bord eten ’s avonds waren dan ook echt welkom.”

REKENFOUTJE

Dat er ergens een flinke GPS- of rekenfout in de route zat, kunnen alle TVG’ers inmiddels beamen.  Het plan was om om vijf uur ’s ochtends op de fiets te stappen en rond zeven uur ’s avonds de beoogde 320 kilometer op de teller te hebben. De groep triatleten kon echter pas na 360 kilometer en 17 uur (inclusief tussenstops) van de fiets stappen. “Thuis was het direct aanvullen met een uitsmijter, pilsje en een warme kachel”, blikt Marcel terug op de heroïsche tocht.

“Het project ’24 uur rondje Slufter’ zal een logistiek pittige uitdaging worden en er zit veel voorbereiding in.”

Peter Groenendijk

What’s next, is steevast de vraag als een flinke uitdaging is volbracht. Het rondje Markermeer was volgens Peter en Michel een ‘bucketlistdingetje’. Maar Peter heeft alweer een nieuwe ingeving die de 360 kilometer zal overtreffen: 24 uur rondje Slufter. Een ronde van ongeveer tien kilometer waar het zelden windstil is. Peter: “Het zal een logistiek pittige uitdaging worden en er zit veel voorbereiding in. Ik weet niet of ik het solo zal doen of in estafettevorm. Of steeds iemand die een paar rondes meerijdt…” Of hij ditmaal ook op de steun van Michel kan rekenen is nog maar de vraag. “Super saai daar. Niks voor mij dus”, lacht de triatleet. “Ik heb ooit hardgelopen daar, maar het is mentaal echt heel zwaar. Deze laat ik nog even bezinken!”

Bovenstaand publicatie is gekopieerd van de website van transition. Lees de originele publicatie via de volgende link: https://transition.nl/publicatie/heroische-tocht-houdt-tgv-op-de-rit/