De St.Catharijnekerk bedwongen.

By in evenement, TGV info on 2 mei 2015

De Loopgroep van TGV heeft op voormalig Koninginnedag (30april15) de St. Catharijnekerk van Brielle beklommen. Dit is 1 van de evenementen die door TGV zijn georganiseerd om het 5 jarig jubileum te vieren. Concetta, de loop- en tevens zwemtrainster van TGV, had het als vervanging van de reguliere donderdag training ingelast. We zouden de 60 meter hoge toren van de St. Catharijnekerk bestijgen.

We werden netjes ontvangen door de vertegenwoordiger van de kerk. We hadden schitterend helder weer en de verwachting was dan ook dat we vele kilometers uitzicht zouden hebben. Na de team foto voor de toren, die we zouden beklimmen, werden we binnen gevraagd. De binnenkant van de kerk is fantastisch met het avondlicht dat sfeervol naar binnen viel. Het Oranjeraam, gemaakt ter nagedachtenis van de trouwerij van Willem van Oranje met Charlotte van Bourbon dat voltrokken werd in deze kerk, lichtte schitterend op. In de kerk staat ook de maquette van hoe deze kerk er eigenlijk uit had moeten zien, maar door pech (brand) en geldgebrek is de kerk nooit zo geworden als het voor ogen was, het had de grootste en hoogste kerk van Nederland moeten worden met een toren van 120 meter en een breedte van 15 meter. Mooie verhalen als inwijding van de race naar boven. Een bezoek aan deze kerk is zeker de moeite waard ook als je niet zo snel mogelijk naar het dak wil. http://www.catharijnekerk.nl/

Om te verkennen hoe de staat van de treden waren en een beetje inzicht te krijgen hoe hoog het was zijn we eerst allemaal rustig naar boven gegaan. Na de 318 treden omhoog voelde iedereen het al goed in zijn kuiten, dat beloofde niet veel goeds voor de snelle sessie. Concetta en Jolanda bleven boven om te klokken en Wilma was erbij om de foto’s te schieten (te bewonderen in de slideshow hieronder). Nadat er mobiel contact was opgezet met Hans werd er afgetrapt. Bert zou als eerste gaan en na elke 2 minuten volgde de volgende TGV-er.

Met de ervaring van de normale klim nog in het achterhoofd werd er niet te snel gestart maar nog voor halverwege werd al duidelijk dat deze rustige start ook al zwaar overdreven was. Hijgend en proestend kwam iedereen boven, de longen en bovenbenen in brand. Een sprint van 60 meter omhoog resulteerde in 2 mannen binnen de 2 minuten en niemand buiten de 3 minuten. Bert was de verhevene met 1:42, het was enorm zwaar maar geweldig om te doen!

Als je ook de toren op wil racen dan kan je contact opnemen met de kerk via http://www.catharijnekerk.nl/ Voor een kleine vergoeding ten goede van het kerkgebouw kan je dan proberen om de tijd van Bert te kloppen. Als je geweest ben laat het dan even weten via ironfriends@hotmail.nl

Succes!

Comments are closed.